Tutvume haridusrobotitega

#1 - Dash, Wonder Workshop


Robootika eesmärk üldhariduses pole õpetada robootikat, kuigi see esmapilgul nii tundub. Robotite kaudu õppimisel on väga laiapõhjaline väärtus - need pisikesed abimehed on motiveerivad probleemide lahendamisel, arendavad meeskonnatöö oskuseid, annavad lapsele võimaluse olla loov, teha ise otsuseid ja väljendada ennast isikupäraselt.

Seekord tutvume Wonder Workshopi robotiga nimega Dash.

Dash ja Dot robotid


Dash on parasjagu suur robot, kes esmapilgul meenutab mänguasja, kuid tegelikult on väga nutikas. Ta näeb, kuuleb, sõidab ringi, teeb värvimuusikat ja räägib. Dash tuvastab heli suunda ning tunneb ära teised Wonder Workshopi robotid. Ja Sina saad seda juhtida nagu puldiga mänguautot või hoopis programmidega nagu roboteid ikka juhitakse. Dashiga alustamiseks ei ole vaja mitte midagi robootikast ega programmeerimisest teada.

Dashil on palju kaasahaaravaid omadusi. Näiteks saab Dash aru millisest suunast heli tuleb, ning kuuldes kedagi rääkimas, keerab ta end rääkija suunas ning annab kavalalt märku oma olemasolust.


  • Liikumine: Ta suudab sõita nii edasi, tagasi kui ka pöörata paremale ja vasakule ning pöörelda kohapeal. Tal on kaks ratast keha all ja üks ratas saba osas. Dashi saab juhtida muutes tema kiirust ja rataste suunda. Dashi pea liigub 25 kraadi ülesse ja 10 kraadi alla. Paremale ning vasakule liigub pea 120 kraadi.

  • Tuled: Dashi silm koosneb 12-st LED tulest, kõrvadest ja rinnal on RGB LEDid, sabas on 2 punast LEDi. Silma tulede sisse lülitamist ning kõrva ja rinna tulede värvust saab muuta rakenduste kaudu. 

  • Helid: Dash sisaldab mitmeid sisse programmeeritud helisid ja inglise keelseid sõnaühendeid. Lisaks neile saab robotile salvestada ka oma teksti. 

  • Mikrofonid: Dashi kaelal on 3 mikrofoni, mis võimaldavad Dashil kuulda plaksutamist ning määrata kuuldava hääle suunda.

  • Liikumissensorid: Dashi kaks infrapunaandurit ees ja taga võimaldavad robotil tunnetada takistusi nii tema ees kui ka taga. Ühtlasi tunnetab Dash ka seda, kui teda põrandalt õhku tõstetakse. 

  • Nupud: Dashi pea peal on 4 programmeeritavat nuppu ning küljel sisselülitamise nupp. 

  • Rakendused: Dashi saab juhtida ja programmeerida rakendustega Go, Path, Wonder, Blockly ja Xylo.

Dashi ja tema kaaslase Dotiga mängimine pakub lastele palju põnevust. Dashi rõõmus heli, vilkuvad tuled ning kiired liigutused äratavad huvi juba sõimerühmas olevatele lastele. Tahvelarvuti abil robotiga ringi sõitmine ning samal ajal õppimine aitab aga õpitu paremini meelde jätta. Ka prügi sorteerimine saab nii selgeks, et kodus saab sellest tegevustest suurepärane kohustus ka vanematele 😉 ! 


Meie e-poest leiate nii Dashi ja Doti robootikakomplekti kui ka palju vahvaid lisasid, millega nende kasutamine põnevamaks muuta. 


Liitu ka Facebookis grupiga "Robootika lasteaias" ning leiad sealt lõbusaid näiteid Dashi igapäevaelust lasteaedades.